Kullanım şartlarında yapmayı planladığı değişiklikleri duyurduktan sonra, geçtiğimiz hafta Instagram’ın başı oldukça ağrımıştı. Reklam ve gelir modelini Instagram ekosistemine sokmak için hazırlanan bu değişiklikler ile insanları bir anda ”Instagram fotoğraflarımı satacak!”, ”Instagram benim fotoğraflarımı kullanarak gelir elde edecek ve bana bundan pay vermeyecek” gibi endişelere düşerek başta twitter olmak üzere internetin dünyasını yangın yerine çevirdiler. Hatta Instagram’ın bu yeni kullanım şartlarını resmi olarak protesto edenler arasında National Geographic de bulunuyordu:
Instragram, bu krizi yönetebilmek adına CEO Kevin Systrom ağzından yaptığı resmi açıklamalar ile geri adım attı. Kullanıcıların endişelerini anladıklarını ve ona göre hareket edeceklerini duyurdu. Ancak, bu yangının şu an için tam olarak söndüğünü söylemek biraz güç.
We’ve heard you that the updates to our Privacy Policy & Terms of Service are raising a lot of questions. We’ll have more to share very soon
— Instagram (@instagram) December 18, 2012
Rakip firmalar da, bu kriz döneminde sessiz kalmadılar tabii ki. Önce Twitter, fotoğraf filtreleme servisini yürürlülüğe soktu. Ancak anlamadıkları çok kritik bir nokta vardı: insanlar fotoğraf filtreleyebildikleri için değil, var olan komünitenin bir parçası olmayı sevdikleri için Instagram’ı kullanıyorlardı. Başkalarının çektikleri fotoğrafları görebilmek, onlara yorum yapabilmek, beğenebilmek, fotoğraflarını etiketleyebilmek ve daha bir sürü şey. Bu özelliklere sahip olmayan bir filtreleme özelliğinin hiçbir çekici yanı bulunmadığını da Twitter filtrelerinin yayınlandığı ilk günden sonra gündemden düşmesinden net olarak anlayabiliyoruz.
Kriz sonrası dönemde, Instagram’ı endişlenedirecek ilk ciddi rakip bugün kendini gösterdi: Flickr. Marissa Mayer’in Yahoo’nun CEO’luğuna getirilmesinin ardından, öncelik vereceği birinci alan olarak mobili belirlemesinden, bu tarz bir atak yapmasını bekliyorduk aslında. Ve çok doğru zamanda, çok doğru kullanıcı ihtiyaçlarına cevap veren bir fotoğraf paylaşım platformu sunmakla oldukça başarılı bir işe imza attı Yahoo ekibi. Flickr, internet üzerinde fotoğraf paylaşımı denildiğinde ilk akla gelen hizmetlerden biri zaten, oldukça eksi bir mazisi var. Bunun bir artısı olarak, sadık bir kullanıcı kitlesi, hali hazırda biribiri ile etkileşime geçen sabit bir komünitesi var. Bu temel, üzerine inşa edilecek binanın daha sağlam ve dayanıklı olmasına imkan sağlayacaktır.
Flickr’ın Instagram’dan daha alternetifli filtreleleri, gözümüze çarpan ilk detaylardan. Bir diğer detay da, Facebook, Tumblr ve Twitter’a direkt olarak fotoğraf gönderebilme imkanı. Bildiğiniz gibi, Twitter kendi fotoğraf filtreleme servisini devreye sokmadan kısa bir süre önce Instagram, Twitter ile entegrasyonunu sonlardığını duyurmuştu. Flickr’ın direkt olarak Twitter ile entegre olması bu açıdan oldukça manidar.
Instagram’ın Facebook tarafından 1 Milyar $’a satın alınmasından sonra o eski samimiliğini kaybettiğini düşünenlerden biriydim. Bu bilinçli ya da CEO Kevin Systrom’un söylediği gibi bilinçli olmadan kopan kullanım şartları fırtınasından sonra da fotoğrafı tersine çeviremediğini söyleyebiliriz. Aksine, insanlar Instagram’ın da ”Dark Side”a geçtiğini, Mark Zuckerbeg’in herşey gibi Instagram’ı da mahvettiğini söyler oldular.
Flickr, Instagram karşısında ne kadar yükselebilecek, herkes gibi merakla bekliyorum.