Mutlu bir gün: İPZ ’14 ve A.L.F.A. Ödülleri

Sektörel konferanslar her zaman için zihin açıcı ve sektör çalışanların bir araya gelmesi için uygun ortamlar sağladığı için katılması keyif veren etkinliklerdir. Günlük hayatımızda hepimiz çok çeşitli haber kaynaklarından güncel haberleri zaten takip etmeye çalışıyoruz ama; rutin işlerimizden kafamızı kaldırıp ofisten çıkmak, ferah bir salonda yüzlerce benzer pozisyonda çalışan insanla beraber olmak, donanımlı konuşmacıların sunumlarını dinlemek, sosyalleşmek ve farklı iş kollarında çalışan insanların deneyimlerini öğrenmek insana kendini iyi hissettiriyor.

Dün İnteraktif Pazarlama Zirvesi, kısa adıyla İPZ 2014’e katılma şansım oldu. Konferansın sloganı ve teması biraz ilginç geldi esasında: “Dijital öldü. Yaşasın dijital.” Yani “Kral öldü, yaşasın yeni kral” gibi bir kalıp kullanılmak istenmiş ama verilmek istenen mesaj çok net değildi gibi geldi bana. Yeni kral kim, mobil mi, sosyal medya mı? Neyse. 🙂 Gün boyunca ağırlıklı olarak dijital pazarlama, sosyal medya pazarlaması, mobil pazarlama, dijital pr gibi oldukça çeşitli konularda sunumlar gerçekleştirildi. Konuşmacılar arasında Shazam, Twitter gibi dijital dünyaya yön veren global firmaların da temsilciler de bulunuyordu.

Konferanstan aklımda yer eden bir kaç noktayı aşağıda sizlerle paylaşmak isterim.

Nesnelerin İnterneti konusu bir çok sunumda atıf yapılan sıcak bir konuydu. İlk konuşmacılardan Daniel Obodovski‘nin dikkat çektiği üzere çok yakın bir zamanda evimizdeki çoğu cihaz; markalar tarafından değerlendirilmek üzere data toplayan şeylere dönüşecek. Bu durumun markalar açısından önemi, pazarlama harcamalarının etkilerinin ölçümlenebilmesi konusunda çok ileri bir seviyeye gelme şansına sahip olmak gibi duruyor. Ancak madalyonun öteki tarafında, tüketicilerin kişisel datalarının güvenliği ve markaların bu bilgilere erişimlerini sınırlandıracak kuralların koyulmasına önemini koruyor.

Michael Tchong yaptığı sunumda ubertrends konseptinden bahsetti: toplumun değerlerini ve davranışlarını temelden değiştiren trendler. Günümüzdeki ubertrendleri de dijital yaşam tarzı (makineler ve insanın evliliği), nesnelerin interneti ve robot / dronelar olarak belirtti.

– Bence konferansın yıldızı, dijital pazarlama konusundaki başarı hikayelerini aktaran Anadolu KOBİ’leriydi. Project House’un öncülük ettiği projenin çıktılarının aktarıldığı panelde Royal Halı, Biletall.com ve Dream On firmalarının hikayelerini dinleme şansı bulduk. Gaziantep merkezli Royal Halı, Instagram’ı lead toplamak için önemli bir mecra olarak konumlandırdığını aktardı. Önemli kararları yönetim kurulu başkanı, genel müdür ve pazarlama genel müdür yardımcısının olduğu bir WhatsApp grubunda aldıklarını söylemesi de gülümseten bir anektod oldu. Kayseri merkezli Biletall.com günde 6.000 bilet sattığını belirtirken yine Gaziantep merkezli DreamOn firması önümüzdeki günlerde internet üzerinden abiye kıyafet satışı yapacağı projenin detaylarını paylaştı. Günümüzde bir çok büyük firma ve işletme dijital dönüşüm konusunda çabalayıp nasıl bir strateji belirleyeceği konusunda kafa karışıklığı yaşarken Anadolu’daki bu KOBİ’lerin dijitali ve hatta sosyal ticareti benimsemiş ve iş yapışlarına sokmuş olmaları bence çok vizyoner bir duruş. Örnek alınmalı.

– Mobil Marketing Association EMEA Bölgesi başkanı Chris Babayode, mobil pazarlama örneklerinden ve elde edilen başarılı sonuçları aktarırken bu konuda sık sık başvurulabilecek bir case study hub’ını da tanıtmış oldu. Gerektiği durumlarda başvurulacak oldukça başarılı ve gün geçtikçe zenginleşen bir kaynak. Bu işle uğraşan hepimizin de sık kullanılanlarında ekli olmalı diye düşünüyorum: http://www.mmaglobal.com/case-study-hub/

– Shazam’dan Josh Partrdige, “Tüketiciyi mobil ve ikinci ekranlardan yakalamak” başlığı ile yaptığı sunumda başlangıçta basit bir şarkı sözlerine erişim sağlayan Shazam’ın artık TV reklam ölçümlemesinde önemli bir araç haline geldiğinden bahsetti. Reklamlardaki call to action’ı shazam aracılığı ile sunan markaların reklam etkisi ölçümlemede daha doğru ve etkin rakamlar elde edebileceğinden bahsetti. Ülkemizde de Akbank’ın kullandığı bu yöntemin önümüzdeki dönemde yaygınlaşmasını bekleyebiliriz.

– Display ve search reklamlarının beraber kullanıldığı örneklerde alınan geri dönüşün %50’ye kadar arttığı ve TV reklam kampanyalarının bütçelerinin en az %15’inin dijitale ayrılması gerektiği Digital Partners CEO’su Tunç Günbey‘in paylaştığı dikkat çeken istatistiklerdendi.

– Twitter EMEA Bölgesi Satış Operasyonları Direktörü Katie Lampe, Twitter ile ilgili bir çok bilgi, başarı hikayesi, ve özellikle televizyon ölçümlemesi konusunda istatistikler aktarsa da benim aklımda kalan en vurucu cümle şu oldu: Twitter is the pulse of the world.

Konferansın sonunda sikayetvar.com ve Method Research Company’nin ortaklaşa hazırladığı ve bu yıl birincisi düzenlenen A.L.F.A. ödüllerine sıra geldi. Farklı sektörlerden bir çok firma online şikayet yönetimi alanında değerlendirildi ve sektör birincileri sahnede ödüllerine kavuştular.

Bu vesile ile yaklaşık 4 yıldır bir parçası olduğum ve son iki buçuk yıldır dijital pazarlamasında birfiil görev aldığım Aksigorta’nın sigorta sektöründe online şikayet yönetimi birinciliği ile ödüllendirildiğini paylaşmaktan büyük bir mutluluk ve gurur duyuyorum.

Diğer sektörlerde ödül alan firmaları da ayrıca tebrik ediyorum. Müşteri memnuniyeti her şirketin birinci önceliği olmak zorunda. A.L.F.A. ödülleri de her sene büyüyerek varlığını sürdürür umarım.

Hem İnteraktif Pazarlama Zirvesi 2014 hem de A.L.F.A. ödülleri için emek veren, sahne arkasındaki tüm ekibe bize ufuk açıcı ve mutlu bir gün yaşattıkları için teşekkür etmek gerek.

Etkinlik sırasında en çok tweet atan kişi olduğum için beni bir yıllık dergi aboneliği ile ödüllendiren Marketing Türkiye ekibine de ayrıca teşekkür ediyorum 🙂

Mesai saatleri içerisinde; #DijitalÜrünYönetimi #DijitalTrendler ile ilgilenir. Mesai saatleri dışındaysa; #Edebiyat, #Öykü, #Roman, #ÇizgiRoman, #Oyunlar ve #Fenerbahçe ile zamanını geçirir. Dünyayı gezmeyi sever, gitmediği şehirlere gitmenin hayalini kurar.

Leave a reply:

Your email address will not be published.