Netflix’in ilk gişe bombası(*): “Bright”

22 Aralık’ta Netflix’te yerini alan, yayıncının son yıllardaki en büyük bütçeli filmi Bright, sinema ve edebiyat tarihinde her zaman popüler olmuş iki türü büyük bir başarı ile birleştiriyor: epik fantezi dünyası ve macera. Bir araya gelmesi zor gözüken iki tür aslında bunlar. Yani öyle ki filmi tanımlamak için bir benzetme yapmam gerekse; Cehennem Silahı ve Yüzüklerin Efendisi’nin bir karışımı derdim ve büyük ihtimalle sizler de kafanızda soru işaretleri ve buruşmuş bir surat ile bana bakardınız. Bana güvenin ve IMDB yorumlarını bir kenara bırakın, filmden büyük keyif alacaksınız!

Günümüz dünyasında ABD’nin Los Angeles kentinde geçen bu hikayede insanlar olarak evrenimizi artık Orc’lar ve Elf’ler ile paylaşıyoruz. Büyü ise dünyamızdaki bilinmez büyük güçlerden biri. Haşere tarafında ise böcekler veya arılardan daha çok periler problem yaratır hale gelmiş.

Ana kahramanlarımız Daryl Ward ve Nick Jakoby, LAPD’de devriye polisi olarak görev almaktadır. Ward siyahi bir insanken ortağı Jakoby ise melez bir Orc’tur ve ne yazık ki ne kendi ırkı arasında sevilmekte ne de insanlar tarafından kabul görmektedir. Irkçılık ve ayrımcılık ile ilgili bildiğimiz tüm sterotipleri, önyargıları bu yeni ırklar üzerinden anlatan Bright, bir anlamda günümüz toplumuna da bir ayna tutuyor: Orc’lar aptaldır, Elf’ler zengin ve züppedir ve daha niceleri.

Bright (2017) – Lucy Fry

Bu evrende büyüyü kontrol etme yetisine sahip olanlar “Bright” olarak adlandırılıyor. Büyüyü kontrol etmek için ise sihirli değneklerimiz olduğunu görüyoruz. Bright olmayanlar sihirli değnekleri eline aldıklarında ise onları korkunç bir son bekliyor – moleküllerine kadar ayrılmak!

Hikaye çok daha fazla potansiyele sahip

Zevkle izlenecek aksiyon sahneleri, heyecandan koltuğun ucuna doğru kıçım kıçım ilerleyeceğiniz gerilim anları, hiç rahatsız etmeyen kararında CGI dokunuşları ile 2 saat boyunca keyifli bir film deneyimi sunan Bright’ın bundan daha fazla potansiyel barındıran kısmı ise bize şimdilik koklatmakla yetindikleri geçmiş hikayesi, yani lore’u. 2000 yıllık bir savaş, karanlık bir lord ve bu lord karşısında bir Orc’un arkasında birleşen 9 ordu, Elf’ler ve bir ağacın kökleri gibi birbirine bağlı hayat veren havuzları… Bu detayların hepsinin içerisine dalmak için doğrusu sabırsızlanıyorum.

Bu film ile söylenebilecek tek negatif yön de, süre anlamında imkanları olmasına rağmen bu evrenin tarihine yeterince girmemiş olmamaları söylenebilir. Tabii ki bunun ardında da epik fantastik evreninin detayları ile hitap edilecek kitlenin daha kısıtlı iken, Zor Ölüm vari aksiyon sahneleri ile daha geniş bir kitleyi ilk anda etkilemek arzuları yatıyor diye düşünüyorum.

Will Smith fark yaratıyor

Joel Edgerton’ın yoğun makyaj ve maske altında bile ortaya koyduğu oyunculuğu alkışı hak etse de bu tarz aksiyon filmlerinde her zaman kendi kalitesini ortaya koyan Will Smith’e de bir alkış göndermemiz gerek diye düşünüyorum, çizgisini bu filmde de düşürmedi. Aksiyon ile mizahi öğelerin kesişimi her zaman çok riskli olsa da konu Will Smith olduğunda bu durum söz konusu değil. Tam yerinde yaptığı espriler ve mizahi öğeler filmde “cuk” oturdu diyebileceğimiz nitelikteydi.

Netflix Türkiye’nin de Gözbebeği

Bright için yapılan iletişim dünya çapında bütünleşik pazarlama iletişimi anlamında derslik örnekler verirken Netflix Türkiye’ye de ayrı bir paragraf açmak gerek. Türkiye’nin en önde gelen ajansı Tribal İstanbul önderliğinde çok kısa bir sürede Sosyal Medya’da bir “lovemark” haline gelen Netflix’in bu film için hazırlatmış olduğu ve yine Tribal İstanbul imzasına sahip Orklar Aramızda teaser filmi bu topraklarda görülmüş en absürt ve en kaliteli şeylerden biri.

Bununla da yetinmeyen Netflix, kendini daha geniş kitlelere duyurmak için absürtlüğü bir tık daha arttırarak O Ses Türkiye’de bir Ork’a şarkı söylettiler! Kitlelerini genişletme amaçlarını anlıyor ve saygı gösteriyor olsam da, bunun bir tık fazla olduğunu düşünüyor ve “Allam inşşala bir gün bize de böyle sınırsız bütçeler denk düşer” diyerek yazımı tamamlıyorum.

(*) İngilizce’deki blockbuster kelimesinin karşılığı gişe bombasıymış. Bu yazı vesilesi ile bunu da öğrenmiş oldum.

Mesai saatleri içerisinde; #DijitalÜrünYönetimi #DijitalTrendler ile ilgilenir. Mesai saatleri dışındaysa; #Edebiyat, #Öykü, #Roman, #ÇizgiRoman, #Oyunlar ve #Fenerbahçe ile zamanını geçirir. Dünyayı gezmeyi sever, gitmediği şehirlere gitmenin hayalini kurar.

Leave a reply:

Your email address will not be published.